Info om Silkeborg

Silkeborg er en ung by planlagt og etableret under enevælden og vokset frem under det nye folkestyre. Den ligger smukt placeret ved Gudenåen i det midtjyske. Silkeborg er lidt speciel, idet byen har hele to historiske udspring, nemlig påbegyndelsen af Silkeborg Papirfabrik i 1844 og etableringen af Silkeborg handelsplads i 1846. I starten bestod Silkeborg af to separate samfund, da Handelspladsen Silkeborg og Silkeborg Papirfabrik på mange måder var to adskilte samfund.

Selve tanken om en by ved Gudenåen stammede fra et ønske fra statsmagten om at fremme udviklingen i Midtjylland.

silkeborg by historie

Det var omkring 1850’erne, at byens udvikling for alvor tog fart. I denne periode lykkedes det Silkeborg, at trække mange servicefunktioner til byen såsom apotekeren, præsten og distriktslægen. Byens udvikling blev dog allerede i 1860’erne bremset igen og Silkeborg måtte vente til 1880 før udviklingen igen for alvor fik sit tag i byen. I 1900 havde Silkeborg et indbyggertal på omkring 7000 og byen fik titel af købstad.

I krigstiden måtte landet ty til sine egne energiressourcer, hvilket betød, at udnyttelsen af Silkeborgegnens tørvemoser fik en opblomstring, da tørvemoserne beskæftigede mange ufaglærte arbejdere, der især arbejdede i de store moser omkring Engesvang og Moselund.

Find meget mere pizza i Silkeborg her

Verdens formentlig bedst bevarede lig, Grauballemanden blev fundet i området omkring Silkeborg, hvor man ligeledes fandt moseligene Ellingpigen og Tollundmanden. Grauballemandens alder har man ved hjælp af kulstof 14 metoden dateret til at være fra Jernalderen, nærmere betegnet 210-410 efter Kristi fødsel.

Af landskendte lokaliteter i Silkeborg kan blandt andet nævnes byens fodboldhold Silkeborg IF og Museum Jorn der blev skabt af kunstneren Asger Oluf Jørgensen bedre kendt under navnet Asger Jorn. Derudover har man i Silkeborg det ældste dampskib i drift i verden – Hjejlen, samt det 147 meter høje Himmelbjerg, som er Danmarks 7. højeste punkt.

Silkeborg har været hjemby for mange af dansk histories mest kendte skikkelser og mange kendte kulturpersonligheder bor i Silkeborg blandt andet skuespillerne Søs Egelind og Dick Kaysø, samt iværksætteren og grundlæggeren af JYSK, Lars Larsen. Asger Jorn skabte fra begyndelsen af 1950’erne og frem sit eget museum i byen og muséet indeholder den dag i dag mange af hans værker. Muséet huser ikke blot kunst af Asger Jorn, men ligeledes en stor international samling på over 12.000 forskellige værker fra hele verden.

Silkeborg har i 2013 42.910 indbyggere.